Contribution regarding the tactical and theoretical training in the artistic gymnastics

Contributii privind optimizarea pregătirii tactice şi teoretice din gimnastica artistică

 

Gina Groza GOGEAN

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

            Abstract

         In artistic gymnastics, the theoretical preparing is very closely related to the other components of the sportive training and it is present at all levels, at all age cathegories, in all stages of sportive training and it deals with the knowledges linked to technique, biomechanics in the accurate understanding and achieving of the technique movements, of the contest and coaching rules, of the feeding diet, rules of recovery of the organism after a period of effort and also of the right way of the sportive life.

            The tactical preparing has got a more restricted area compared to other sprts, in the idea that the sportives are compering individually, without a direst contact with their oponents, which brings about a great importance in sportives training, as a result of changing the competitional rules by the International federation of Gymnastics, a change in the competitional system, in the way of making up a team.

            In the present work, it is emphasized that, in the artistic choosing the best sollutions of designing the exercises for apparatus, according to the particular traits of cach sportive related to the requests of the scoring code. Thus, the team tactical becomes a more and more important preocupation of the trainers in the establishing the order of gymnastics entrance in the competition.

 

            Rezumat

         În gimnastica artistică pregătirea teoretică se îmbină foarte strâns cu celelalte componente ale antrenamentului sportiv şi este prezentă la toate nivele, categoriile de vârstă, etapele şi perioadele de pregătire sportivă și se referă la cunoștințele legate de tehnică, biomecanica în înțelegerea corectă a mișcărilor tehnice, a regulamentului de concurs și arbitraj, a unui regim alimentar, reguli de  refacere a organismului după efort cât și a unui regim corect de viață sportivă.

            Pregătirea tactică are arie mai restrânsă faţă de alte sporturi, în ideea că sportivii concurează separat (individual), fără contact direct cu adversarul, dar care în urma schimbării regulamentului de concurs de către Federaţia Internaţională de Gimnastică, a sistemului competiţional, a constituirii  echipei, aduce după sine o importanţă în pregătirea sportivilor.

            Din lucrarea de faţă reiese că şi în gimnastica artistică pregătirea tactică are o importanţă deosebită în alegerea celor mai bune soluţii de compunere a exerciţiilor la aparate în funcţie de particularităţile individuale a sportivilui raportate la cerinţele codului de punctaj. Tactica de echipă devenind o preocupare din ce în ce mai mare a antrenorilor în stabilirea ordinei de intrare în concurs a gimnastelor.

 

            Key words: tactical preparing, theoretical, competition, rules, regulations

            Cuvinte cheie: pregătire tactică, teoretică, competiţie, reguli, regulamente

Coperta / Front cover:

Campionii noştri - Our champions

Răzvan Nicoară ‒ Locul 8 la haltere (categoria 69kg), la Ediţia a 27-a a Jocurilor Mondiale Universitare de Vară din 2013, Kazan, Rusia / 8th place in weightlifting (men’s 69kg) at The 27th Summer Universiade in Kazan, Russia, 2013

Go to top